Naar inhoud

Tankkoepel ‘La Poussière’ krijgt een nieuwe bestemming

ga naar het recentste nieuws

Tankkoepel ‘La Poussière’

Jarenlang was de tankkoepel ‘La Poussière’ een vertrouwd zicht voor iedereen die langs de Stadenberglaan passeerde. De koepel stond voor de voormalige mess officieren van de Pantser-Cavalerie School (Blok K4 in het Cavaleriekamp/Kwartier Reigersvliet, aan de overweg).

Omdat op deze site in de toekomst een gevangenis gebouwd zal worden, werd de tankkoepel eind vorig jaar verplaatst door Defensie. Vanaf nu kan je de ‘Poussière’ in haar volle glorie bewonderen bij de ingang van het Kampcommando (achter het CC, Koningin Maria-Louisalaan en de Koning Leopold I-Laan), langs de beroemde strooien hut.

De tankkoepel is afkomstig van een Pershing Tank. Dit is een Amerikaanse tank die genoemd werd naar de Amerikaanse generaal John Pershing, de bevelvoerder van de Amerikaanse troepen tijdens WO I. Deze tank werd vooral gebruikt tussen het einde van WO II (als antwoord op Duitse zware tanks) en de Koreaanse Oorlog. Tot in 1969 werd ze ook in België gebruikt door de reserve-
eenheden. 

Over de herkomst van de naam 'La Poussière' hebben we sinds de publicatie van het infoblad al meerdere mogelijke verklaringen ontvangen. We laten dit dan ook in het midden.

Datum van het bericht: 28-01-2016